Komitéen Bæredygtig Kystkultur tager bæredygtige initiativer, som skal få livet på Djurslands kyster til at blomstre. Det første større initiativ var rettet mod rammevilkårene for fremtidens havmiljø gennem forslag til forbedring af forslaget til Danmarks første, Nationale havplan.
I 2018 tog Komitéen Bæredygtig Kystkultur derfor initiativ til at etablere et tværkommunalt samarbejde mellem ni østjyske kystkommuner. Formålet var at sikre størst mulig indflydelse på Havplanen. Som projektleder stod Komitéen Bæredygtig Kystkultur bag tilvejebringelse af en videnskabelig rapport udarbejdet af forskere fra Aarhus og København Universitet, „Regional havplanlægning i det vestlige Kattegat – Natur-, erhvervs- og samfundsmæssige forhold og scenarier‟ (https://dce2.au.dk/pub/SR403.pdf )udgivet i 2020 fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi. Rapporten dannede grundlag for de ni kommuners afgivelse af et fælles høringssvar til Havplanen, hvilket medførte konkrete ændringer.
Det tværkommunale samarbejde er videreført af syv kommuner nu i regi af Havsamarbejdet Østjylland, se https://havsamarbejdet.dk/
Side om side med de traditionelle erhverv vil vi løbende iværksætte eller være fødselshjælpere for nytænkende projekter, hvor rammevilkår for udvikling af kystzonen og havområderne samt anvendelse af havet og havets ressourcer, indgår i en bæredygtig omstilling.
Komitéen Bæredygtig Kystkultur står selv for udvalgte projekter, typisk i samarbejde med andre aktører, og indgår desuden som partner i andre højt prioriterede projekter. I rollen som fødselshjælper bidrager vi bl.a. gennem adgang til organisationens netværk. Desuden tilbydes sparring til udvalgte projekter fra idéfasen til projektbeskrivelse, forretningsplaner, finansiering, fundraising og implementering.
Projekterne kan for eksempel handle om at:
- Høste nogle af de mange typer af fisk, skaldyr og havplanter, som vi kender, men ikke bruger i dag. Og sikre at det sker på en ansvarlig og miljøbevidst måde.
- Sætte fiskere, havbønder/tangdyrkere, kokke, iværksættere, producenter og skæve tænkere sammen for at udvikle havets ressourcer til nye, værdifulde kvalitetsprodukter og fødevarer.
- Indgå som partner i projekter til gavn for havmiljøet, fx etablering af stenrev m.v.
- Få gang i de lokale kystsamfund med utraditionelle produktionsfællesskaber, deling af viden, spændende oplevelser og en bæredygtig livsstil. Her skal være dejligt at bo og nyde livet.
Projekter i Komitéen Bæredygtig Kystkulturs regi skal være til gavn for alle. For fiskere og tangdyrkere, for nye iværksættere og erfarne producenter, for familier og turister med lyst til nye oplevelser, og for aftagere på jagt efter værdifulde produkter.